Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Това мнение изрази пред

...
Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Това мнение изрази пред
Коментари Харесай

Кантарджиев: Огнищата на коклюш са заради занемарената реваксинация

Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Това мнение изрази пред БНР консултантът по имунизиране в Столична община и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му болестта се предава доста елементарно - един кашлящ може да болести 17 неимунизирани. Най-голяма заплаха има за новородените, за които коклюшът може да е съдбовен, уточни проф. Кантарджиев.

Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и придвижване на коклюша, съобщи той.

Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен темперамент - 10 до 30 пристъпа дневно, или е съпроводена с повръщане, би трябвало да се съветва за коклюш, поучава Кантарджиев.

В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, изясни той. При хората в зрелост случаите на вирусни инфекции са доста малко.

Проф. Кантарджиев разяснява и настъпващите алергии към полени - сега е бурният разцвет на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии стартират към 24 май, когато е цъфтежът на житните растения.

Тази година обаче пролетта пристигна по-рано, по тази причина и всеобщо алергиите ще се проявят при започване на май, посочи той.

Според него с комарите може да има доста огромни проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха ограничения за обработка на водоемите.

По тематиката с кърлежите някогашният шеф на НЦЗПБ насочи рецензии, че сега се допуска безгрижие към здравето на обществото и " жителите в София доста не виждат напръскване и косене, когато е изсъхнало ".

Вали ли дъжд, пръскането против кърлежи е неефективно, предизвести той и добави, че показателно ще е колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР